23 Μαΐου 2013

Πιέζουν οι τυποποιητές την αγορά ελαιολάδου

Παρά την ευφορία που προκάλεσε η μεγάλη Ισπανική Έκθεση Ελαιολάδου Expoliva, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, οι τιμές παραγωγού παρέμειναν στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς οι βιομηχανίες τυποποίησης συνέχισαν – εν είδει καρτέλ - να μην αγοράζουν μεγάλες ποσότητες, με κύριο επιχείρημα ότι έχουν σημαντικές ποσότητες αποθηκευμένες και δευτερευόντως για να μην προκαλέσουν επιπλέον αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Από την πλευρά τους και οι παραγωγοί δεν φαίνονται, προς το παρόν, διατεθειμένοι να υποκύψουν και αμύνονται σθεναρά καίτοι η έλλειψη ρευστότητας τους αναγκάζει να πουλούν μικροποσότητες.
Έτσι, οι αγοραπωλησίες έχουν ................
πέσει κατακόρυφα τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ελλάδα όπου δημοπρασίες με μεγάλες ποσότητες όπως η πρόσφατη του Συνεταιρισμού Ζάκρου αποβαίνουν άγονες.
Υπό τις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με σημαντικό παράγοντα του τομέα ελαιολάδου της Ισπανίας, οι λίγοι που θέλουν να πουλήσουν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πέσουν στα δίκτυα εκείνων που αγοράζουν μόνο στις τιμές που αυτοί θέλουν!
Και είναι θλιβερό δυστυχώς για τους παραγωγούς το ότι αναγκάζονται να πωλούν μικρές ποσότητες για να εξασφαλίσουν κάποια ρευστότητα. 
Στα πλαίσια αυτά οι τιμές παραγωγού στις 14 Μαΐου για ελαιόλαδο οξυτ. 0,3β κυμάνθηκαν (Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ, www.sedik.gr ), στην Κρήτη στα 2,40-2,50€/Κ, στην Πελοπόννησο στα 2,40-2,60 , στην Λέσβο στα 2,55 και στην Κύπρο στα 2,30.
Στην Ισπανία την εβδομάδα 8-14 Μαΐου οι τιμές έπεσαν ελαφρά και κυμάνθηκαν για το έξτρα παρθένο, στα 2,71 €/Κ, η μέγιστη, στα 2,63€/Κ η μέση και στα 2,50€/Κ η ελάχιστη. Την ίδια βδομάδα στην Ιταλία οι τιμές κυμάνθηκαν για το έξτρα παρθένο στα 3,08 €/Κ και για (κοινό) Παρθένο στα 2,46€/Κ 
Οπωσδήποτε, στα καλά νέα καταγράφεται το ότι Ιταλοί επιχειρηματίες πήγαν στην «Expoliva» αναζητώντας παρτίδες ελαιολάδου τόσο παλαιού όσο και νέου και έκλεισαν συμφωνίες μεταξύ 2,524 και 2,644. €/Κ
Επίσης, σημειώνεται ότι την Δευτέρα, 20 Μαΐου έληγαν οι προθεσμίες πολλών Μελλοντικών Συμβολαίων Ελαιολάδου, με ανοικτές πιθανότητες. Γιατί εκείνοι που θέλουν πωλήσουν δεν βρίσκουν αγοραστές ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ρευστότητα για να τα κρατήσουν.
Επί του παρόντος, οι φυσικές τιμές (μετρητοίς) του ελαιολάδου και οι προθεσμιακές τιμές τείνουν να συγκλίνουν.
πηγή ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες