10 Μαρτίου 2012

Στη Δυτική Μεσσηνία οι έρευνες για πετρέλαιο. Μέσα είμαστε!!!

Μια μεγάλη περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα “οικόπεδα“ στα οποία θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι έρευνες για πετρέλαιο έτσι ώστε αναλόγως των αποτελεσμάτων στη συνέχεια να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση. Ερωτηματικά πάντως προκαλούν αναφορές και γραφήματα σε τηλεοπτικούς σταθμούς που αναφέρονται σε Καλαμάτα και Μεσσηνιακό Κόλπο, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την ευρύτερη περιοχή του κάμπου.
Η Δυτική Μεσσηνία είναι μια από τις δύο.................
πετρελαιοπιθανές περιοχές της Μεσσηνίας που έχουν προσδιοριστεί από μελέτες οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν το 1959 αλλά κρατήθηκαν “σφραγισμένες“ μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έγιναν γεωτρήσεις και είχαν παραχωρηθεί δικαιώματα. Οπως φαίνεται και από το χάρτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, πρόκειται για μια περιοχή η οποία εκτείνεται από τα όρια της Μεσσηνίας με την Ηλεία, μέχρι και το ακρωτήριο Ακρίτας, με ανατολικό όριο το ορεινό σύμπλεγμα. Εμπειρικά η πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίων είχε διαγνωσθεί πριν από τον πόλεμο καθώς στη θέση “Χωματερή“ του Μαράθου στη δεκαετία 1920-30 γινόταν εκμετάλλευση ασφάλτου, ενώ ασφαλτούχοι ασβεστόλιθοι είχαν εντοπισθεί και στην περιοχή της Πύλου ανατολικά του οροπεδίου Δαφνόρεμα. Την ίδια περίοδο είχαν γίνει οι πρώτες γεωτρήσεις από τον Ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία Χέλη, οι οποίες όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ακολούθησαν συστηματικές έρευνες τη δεκαετία του 1950 και στο 4ο Συνέδριο Πετρελαίων που έγινε στη Ρώμη το 1955, ανακοινώθηκε ότι μια από τις περισσότερο πιθανές πετρελαιοφόρες περιοχές είναι η Δυτική Πελοπόννησος.
Την περίοδο 1960-62 παραχωρήθηκε το δικαίωμα ερευνών στην περιοχή από τους Παξούς μέχρι την
Πύλο στην εταιρεία “Esso Hellenic Inc.” αλλά μετά από 5 δοκιμαστικές γεωτρήσεις μικρού βάθους οι εργασίες σταμάτησαν και ουδέποτε έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα. Ελάχιστες πληροφορίες για την υπόθεση δόθηκαν σε μελέτη της BP το 1971 καθώς η εταιρεία έκανε γεωτρήσεις και στην περιοχή των Φιλιατρών σε βάθος 3.754 μέτρων. Λίγο πριν την πτώση της δικτατορίας το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκε με δύο διατάγματα στην εταιρεία “Seres Shipping Inc.”. Τα “οικόπεδα“ αφορούσαν την θαλάσσια και χερσαία περιοχή Κυπαρισσίας και την περιοχή Πύλου-Ναβαρίνου. Από την εποχή εκείνη μέχρι και σήμερα, η υπόθεση των πετρελαίων πάει και έρχεται ανάλογα με τις πολιτικές των κυβερνήσεων και τις διεθνείς συγκυρίες. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα έγιναν έρευνες σε εκτεταμένη περιοχή της Μεσσηνίας, τα αποτελέσματα των οποίων ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν. Οι έρευνες αυτές μάλιστα φαίνεται ότι αφορούσαν και τη δεύτερη πετρελαιοπιθανή περιοχή της Μεσσηνίας που είναι αυτή η οποία ξεκινάει από το χείμαρρο Κερεζένια και ακολουθώντας το ορεινό ανάγλυφο αγκαλιάζει το Μεσσηνιακό Κάμπο φθάνει μέχρι το Στενύκλαρο και τον Αριστομένη και καταλήγει στην περιοχή “Χάνια“ του Πεταλιδίου. Ολα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ιστορικό βάθος στην υπόθεση των ερευνών για πετρέλαιο και ενδείξεις ότι στην περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας με την πρόοδο της τεχνολογίας, ενδεχομένως κριθεί εκμεταλλεύσιμο σε συνδυασμό
με τα “οικόπεδα“ Κατακόλου, Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων.
πηγή Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες