29 Μαρτίου 2011

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ έπειτα από την σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Παράλληλα, προτείνει την σύσταση επιστημονικής επιτροπής αδιαμφισβήτητου κύρους περί τα συνεταιριστικά για ρυθμίσεις που ήδη έχει προτείνει η Συνομοσπονδία στη βάση της διεθνούς πρακτικής και των διεθνών συνεταιριστικών αρχών, που δεν έχουν καμία σχέση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, η άρση της αυτονομίας.....
 και η κρατικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων, έχει τους ιδεολογικούς της ταγούς και τα ιστορικά της προηγούμενα: Την σοβιετικού τύπου οργάνωση της πολιτείας που εισήγαγε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και την συντεχνιακή συγκρότηση της κοινωνίας που επαγγέλθηκε ο μεσογειακός φασισμός (Σύνταγμα Σαλαζάρ).
Η επιχειρούμενη άρση της αυτονομίας και η κρατικοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών με βάσει το προτεινόμενο Σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ, αποτελεί παλινδρόμηση στα παραπάνω εφιαλτικά πρότυπα.
Το κάθε σχόλιο λοιπόν, που θα υπερέβαινε την ανάδειξη του χαρακτήρα των προτεινόμενων θεσμικών αλλαγών, θα αποτελούσε φλυαρία και θα υπονόμευε τα αυτονόητα.
«Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το σχέδιο νόμου, πέρα από την ιδεολογική και πολιτική του φυσιογνωμία και πέρα από τις αντισυνταγματικές διατάξεις και αντισυνεταιριστικές ρυθμίσεις που περιέχει, παράγει από τη δημοσίευσή του και μόνο, άμεσα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, η οποία κρούει των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι: «με τη ρύθμιση περί αναγκαστικής εκκαθάρισης των ΕΑΣ, των Κοινοπραξιών και των Ανώνυμων Συνεταιριστικών Εταιριών «αν δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις» τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά. Ήδη οι τράπεζες σταμάτησαν τις χρηματορροές και κάθε άλλη συναλλαγή από την πρώτη ημέρα της δημοσίευσής του».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφερόμενο σε αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, εκτιμά με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται περί μιας πολιτικής και νομικής απροσεξίας, αλλά για βαθύτατα πολιτική απόφαση που έχει να κάνει:
1.με την απαξίωση των θεσμών και αξιών με σκοπό να μετατεθούν αλλού οι πολιτικές ευθύνες για το κατάντημα της χώρας
2.με τη διάλυση κάθε τι που είναι οργανωμένο και λειτουργικό χωρίς να μπορεί να υποταχθεί
3.με την παράδοση του συνόλου του αγροδιατροφικού τομέα στα μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα.
Εξάλλου, με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και προτείνει την σύσταση επιστημονικής επιτροπής αδιαμφισβήτητου κύρους περί τα συνεταιριστικά για ρυθμίσεις που ήδη έχει προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ στη βάση της διεθνούς πρακτικής και των διεθνών συνεταιριστικών αρχών, που δεν έχουν καμία σχέση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα αποφασίζει:



•Να ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς και όλες τις αρμόδιες διεθνείς οργανώσεις (Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση, COGECA, ILO).

•Να συγκαλέσει για την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Απριλίου τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Κοινοπραξιών, των Κεντρικών Κλαδικών και των Συνεταιριστικών Ανωνύμων Εταιριών, καθώς και την Ομοσπονδία των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις σε κοινή σύσκεψη στην Αθήνα για ενημέρωση, προγραμματισμό περιφερειακών και νομαρχιακών συσκέψεων, συντονισμό ενεργειών και παραπέρα δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες