1 Φεβρουαρίου 2011

Και αγρότες και παραγωγοί ενέργειας όσοι επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά

Ως αγρότες αλλά και ως έμποροι-παραγωγοί ενέργειας θα φορολογούνται οι επαγγελματίες αγρότες που θα επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά ή άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως 100 KW καθώς και εκείνοι που λειτουργούν αγροτουριστικές μονάδες δυναμικότητας έως 10 δωματίων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου φορολογικού νόμου (θα βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στο opengov.gr) και, πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 26, Παράγραφος 7, οι παραπάνω αγρότες διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές, ενώ παράλληλα υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων για τις άλλες προαναφερθείσες δραστηριότητες.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ρύθμιση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, και στην παροχή κινήτρων στους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΑΠΕ.
Ολόκληρη η παράγραφος 7 του Άρθρου 26 του νομοσχεδίου έχει ως εξής:
«Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων
Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010  και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι για τις ανωτέρω δραστηριότητες υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων εξόδων. Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι η διευκόλυνση των ανωτέρω συναλλαγών, οι οποίες θεωρούνται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με το ν. 3874/10 και η άρση ή η μη δημιουργία αντικινήτρου».
Οι αγρότες που δραστηριοποιούνται, παράλληλα με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και με την αξιοποίηση ΑΠΕ, να τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ μόνο για την δραστηριότητα της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ για δραστηριότητά τους από την εκμετάλλευση της αγροτικής τους παραγωγής να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς, θυμίζουμε ότι ζήτησε με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Κώστα Σκανδαλιδη
ΠΑΣΕΓΕΣ

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς το φωτοβολταικο πάρκο έγινε άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους αγρότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες