Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο- 6 δήμοι στη Μεσσηνία

Μόνο ένα από τα αιτήματα που ψηφίστηκαν στην πρόσφατη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Μεσσηνίας έγινε, τελικά, αποδεκτό από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Αυτό είναι η ενσωμάτωση του Δήμου Αρφαρών στο νέο Δήμο Καλαμάτας, αντί του Δήμου Οιχαλίας, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση.
Ενώ, λοιπόν, στα Αρφαρά επικρατεί ικανοποίηση, Γαργαλιάνοι και Φιλιατρά μοιάζουν με καζάνι που βράζει καθώς εντάσσονται στο Δήμο Τριφυλίας.

Έτσι, ο νέος χάρτης των Δήμων στο Νομό Μεσσηνίας διαμορφώνεται ως εξής:
Δήμος Καλαμάτας - 70.006 κάτοικοι (Δήμοι Καλαμάτας, Άριος, Θουρίας και Αρφαρών),
Δήμος Μεσσήνης - 25.859 κάτοικοι (Δήμοι Μεσσήνης, Ιθώμης, Αίπειας, Πεταλιδίου, Βουφράδος, Ανδρούσας, Αριστομένους και Κοινότητα Τρικόρφου),
Δήμος Τριφυλίας - 31.196 κάτοικοι (Δήμοι Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Κοινότητα Τριπύλας), Έδρα Κυπαρισσια
Πύλου/Νέστορος – 21.172 κάτοικοι (Πύλου, Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Νέστορος και Χιλιοχωρίων),
Δυτικής Μάνης – 6.658 κάτοικοι (Δήμοι Αβίας και Λεύκτρου),
Δήμος Οιχαλίας – 11.681 κάτοικοι (Δήμοι Οιχαλίας, Μελιγαλά, Ανδανίας, Δωρίου και Είρας).
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι πρώτες του «Καλλικράτη», θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, στις 14 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα, η εξοικονόμηση των πόρων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.
Επίσης, η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές (από το 2014), εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επιπλέον εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προέρχονται:
-Για τους Δήμους, από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ, από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
-Για τις Περιφέρειες, από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.
Για να αποφευχθούν οι περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων, προβλέπονται όρια και κριτήρια δανεισμού. Ακόμη, γίνεται λόγος για ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Δήμων. Στις περιπτώσεις που η εξυγίανση αφορά μόνο έναν από τους ΟΤΑ που συνενώνονται, το πρόγραμμα εφαρμόζεται για το συγκεκριμένο συνενούμενο υπερχρεωμένο Δήμο.
Οι δαπάνες όλων των Δήμων και των Περιφερειών, όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεών τους, υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιεί προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σήμερα ισχύει όριο 1.000.000 ευρώ.
Εισάγεται υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασής τους στο διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή.
Πέρα από το δραστικό περιορισμό του αριθμού των Δήμων, την κατάργηση των Νομαρχιών και την αντικατάστασή τους από 13 Αιρετές Περιφέρειες, ο «Καλλικράτης» προβλέπει τη μείωση των 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεων των Δήμων σε περίπου 2.000. Υπολογίζεται ότι τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, μειώνονται σε 20.000.
Η θητεία των αιρετών α’ και β’ βαθμού θα είναι πενταετής. Όσον αφορά στην ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, στόχος είναι και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις τελευταίες. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα αποκτά όποιος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Οι αρμοδιότητες που αφορούν στην κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και στο ΕΣΠΑ μεταφέρονται στις Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες αποκτούν, επίσης, αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.
Στους Δήμους περνούν αρμοδιότητες, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες.
Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα αντικαθίστανται από Τοπικές (κάτω από 2.000 κατοίκους) και Δημοτικές (πάνω από 2.000 κατοίκους) Κοινότητες. Σε κάθε συνενούμενο Δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών. Προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις.
Δημιουργούνται 1.200 «Δημοτικά e-ΚΕΠ». Θεσμοθετείται ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» και συστήνονται Επιτροπές Διαβούλευσης σε Δήμους και Περιφέρειες.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες