2 Μαρτίου 2010

Αγορά δύο ταχυτήτων για το ελαιόλαδο

Τα προβλήματα ποιότητας στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, τόσο στη χώρα μας όσο και κυρίως στην Ισπανία, αρχίζουν να διαμορφώνουν μια αγορά δύο ταχυτήτων για το προϊόν, εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές επώνυμου ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Οι ποσότητες ποιοτικών ελαιολάδων στην περίπτωση της Ελλάδας εμφανίζονται περιορισμένες εξ αιτίας της σχετικά ψηλής οξύτητας και πολύ περισσότερο της παρουσίας υψηλής ερυθροδιόλης/ουβαόλης. Ταυτόχρονα, ακόμα πιο άσχημη είναι η κατάσταση στην περίπτωση της Ισπανίας όπου οι ποσότητες των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων με αποδεκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα μειωμένες, γεγονός που σπρώχνει τις τιμές της συγκεκριμένης κατηγορίας συνεχώς προς τα πάνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ισπανική αγορά οι τιμές ex-factory την περασμένη εβδομάδα πλησίασαν τα 2,20 ευρώ/κιλό τα εξαιρετικά παρθένα, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ αντίθετα οι τιμές για τα παρθένα και τους βιομηχανικούς άσους διατηρήθηκαν σταθερές γύρω στα 2,00 ευρώ/κιλό και 1,95 ευρώ/κιλό αντιστοίχως.

Είναι προφανές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ωθούνται υψηλότερα και οι τιμές CIF Ιταλία για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, οι οποίες πλέον βρίσκονται στα 2,45 ευρώ/κιλό, παρά το γεγονός, ότι το ιταλικό ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Με τη νέα στρατηγική της ιταλικής βιομηχανίας έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η ποσότητα ελληνικού ελαιολάδου, η οποία χρησιμοποιείται στο προϊόν που διακινείται εντός και εκτός Ιταλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν στην αγορά οι Ισπανοί εξαγωγείς.

Παρ΄ όλ' αυτά, ακόμα και οι μικρές ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου που προωθούνται προς την Ιταλία διαμορφώνουν το γενικότερο κλίμα των τιμών στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς, η απόκλιση τιμών μεταξύ ελληνικών έξτρα παρθένων και των αντίστοιχων ιταλικών και κυρίως των ισπανικών ελαιολάδων, έχει διευρυνθεί τόσο στις αγορές της κοινότητας όσο και στις τρίτες χώρες σε βαθμό που προκαλεί σοβαρούς κινδύνους στην ανταγωνιστικότητα των επώνυμων εξαγωγών του προϊόντος.
ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες