20 Ιουλίου 2009

Προς αναζήτηση κατεύθυνσης το ελαιόλαδο


Νέα κατεύθυνση φαίνεται να προσπαθεί να βρει η αγορά του ελαιολάδου μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου και εν αναμονή της δεύτερης φάσης για τη διάθεση συνολικά 110.000 τόνων κοινοτικών παρθένων ελαιολάδων.
Αναλυτικά, την εβδομάδα που πέρασε η αγορά του ελαιολάδου εμφάνισε την ακόλουθη εικόνα:
Υποτονικό ήταν το κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου την εβδομάδα που πέρασε. Οι Ιταλοί εκμεταλλευόμενοι και την πτωτική τάση που παρουσιάζει η ισπανική αγορά του προϊόντος, δείχνουν να επιμένουν για τιμές CIF για τα καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κάτω από 2,40 ευρώ/κιλό, κατάσταση την οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδέχεται η ελληνική πλευρά, συνεταιρισμοί και ιδιώτες διακινητές χύμα ελαιολάδου.
Οι εμπορικές πράξεις είναι πολύ περιορισμένες ενώ μια περίπου ίδια εικόνα εμφανίζει και το ιταλικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα βιομηχανικά πεντάρια, οι προσφερόμενες τιμές CIF από τους Ιταλούς κινούνται γύρω στο 1,70 ευρώ το κιλό.
Όπως προαναφέρθηκε πιέσεις φαίνεται να ασκούνται και στα ισπανικά ελαιόλαδα όπου την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex-factory κινήθηκαν γύρω στο 1,95 ευρώ/κιλό τα εξαιρετικά παρθένα, κάτω από 1,90 ευρώ/κιλό τα παρθένα και στην περιοχή του 1,85 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.
Οι πληροφορίες θέλουν τις εμπορικές πράξεις να έχουν περιοριστεί και στην περίπτωση της Ισπανίας. Είναι προφανές ότι η αγορά ψάχνει νέα κατεύθυνση κάτι που ενδεχομένως να προκύψει μετά την ολοκλήρωση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση των 110.000 τόνων κοινοτικών παρθένων ελαιολάδων, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες