Στη συνέχεια ακολουθεί ένας κατάλογος από πρακτικές που πρέπει να ακολουθεί ένας καλός ελαιοκαλλιεργητής ώστε να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής και τη μείωση των διακυμάνσεων από χρονιά σε χρονιά.
1. Καλλιεργώ ποικιλίες που είναι άριστα προσαρμοσμένες στις συνθήκες της περιοχής μου,
2. Φυτεύω δενδρύλλια ελιάς που έχουν παραχθεί από σπορόφυτα με εμβολιασμό,
3. Αγοράζω τα δενδρύλλια από σοβαρά φυτώρια που μάλιστα τα μπολιάζουν με ωφέλιμους μικροοργανισμούς,
4. Μπολιάζω τις ελιές κατά τη φύτευση με μια σειρά από ωφέλιμους μικροοργανισμούς για μια προστασία εφόρου ζωής,
5. Κάνω εδαφολογική ανάλυση και συμβουλεύομαι ειδικούς πριν τη φύτευση,......
6. Σε βαριά εδάφη και πολύ μικρή κλίση φυτεύω σε σαμάρια,
7. Φυτεύω στις σωστές αποστάσεις ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της ποικιλίας,
8. Αν έχω νερό ποτίσματος εγκαθιστώ υπόγειο σύστημα άρδευσης με σταγόνες,
9. Είμαι πολύ φειδωλός στα ποτίσματα αν αποβλέπω σε ποιοτικό λάδι,
10. Φροντίζω για τη γρήγορη στράγγιση του ελαιώνα μετά από βροχή,
11. Δεν επιτρέπω απόνερα από άλλα χωράφια να μπαίνουν στον ελαιώνα μου,
12. Κάθε 4 έτη κάνω φυλλοδιαγνωστική ανάλυση και κάνω τις αναγκαίες προσαρμογές,
13. Δεν καίω τα κλαδέματα αλλά τα αλέθω για να κομποστοποιηθούν και να επαναφέρουν τα θρεπτικά στοιχεία που κατανάλωσαν όταν ήταν ζωντανά,
14. Διατηρώ χορτοτάπητα τον οποίο κόβω πριν ξεπεράσει τα 25 εκατοστά και ραντίζω με ωφέλιμους μικροοργανισμούς κομποστοποίησης,
15. Κλαδεύω τα ελαιόδεντρα τακτικά και όχι κάθε 5 ή και περισσότερα χρόνια,
16. Επιθεωρώ τακτικά τα ελαιόδεντρα για προβλήματα θρέψης ή/και φυτοπροστασίας,
17. Συλλέγω τον ελαιόκαρπο πριν αρχίσει να μεταχρωματίζεται ο καρπός για να παράξω ποιοτικό ελαιόλαδο,
18. Κατά τη συλλογή φροντίζω να ελαχιστοποιηθούν οι τραυματισμοί στα κλαδιά των δέντρων,
19. Κάνω τη συλλογή σε πλαστικά τελάρα και όχι σε τσουβάλια,
20. Στέλνω τον ελαιόκαρπο στο ελαιοτριβείο 2 το πολύ ημέρες μετά τη συλλογή,
21. Δεν επιτρέπω στον ελαιόκαρπο να παραμένει για ημέρες στον υπαίθριο χώρο του ελαιοτριβείου εκτεθειμένο στον ήλιο,
22. Ζητάω από το ελαιουργείο η θερμοκρασία μάλαξης δεν μην ξεπερνά τους 27ο Κελσίου με χρόνο μάλαξης μέχρι 30 λεπτά.
23. Στέλνω την παραγωγή από το ίδιο κτήμα σε 2 διαφορετικά ελαιουργεία για να συγκρίνω την ποιότητα της ελαιοποίησης που προσφέρουν,
24. Στέλνω δείγμα του λαδιού μου σε ειδικά εργαστήρια για να μου μετρήσουν τις πολυφαινόλες,
25. Στα κλαδέματα απολυμαίνω συχνά τα κλαδευτικά εργαλεία και κλαδεύω μέχρι το μεσημέρι για να κλείσουν οι πληγές πριν από την απογευματινή υγρασία,
26. Απολυμαίνω τις τομές με τα ειδικά αντισηπτικά,
27. Ραντίζω μετά το κλάδεμα τον ελαιώνα με πούδρα ζεόλιθου και λίγο χαλκό,
28. Ακολουθώ προγράμματα βιολογικής καταπολέμησης,
29. Προσπαθώ να αναπτύξω ένα δίκτυο έμπιστων πελατών μέσα από το διαδίκτυο και γνωριμίες ώστε να απολαύσω καλύτερης τιμής,
30. Δεν διαθέτω άμεσα όλο μου το ελαιόλαδο και προσπαθώ σταδιακά να εξασφαλίσω ένα ιδιωτικό πελατολόγιο,
31. Διατηρώ το λάδι σταδιακά σε ανοξείδωτες δεξαμενές με παροχή αζώτου,
32. Το συσκευάζω σταδιακά σε επώνυμα δοχεία με αναφορές στις μετρήσεις των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών,
33. Κρατώ κάθε χρόνο ημερολόγιο εργασιών στο οποίο σημειώνω τις εργασίες τις οποίες κάνω και παρατηρήσεις για την πορεία της καλλιέργειας,
34. Συζητώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζω με έμπειρους Γεωπόνους και γεωργούς,
35. Συμμετέχω σε σεμινάρια και ημερίδες που γίνονται για την καλλιέργεια της ελιάς,
36. Συμμετέχω σε αξιόπιστες ομάδες ελαιοπαραγωγών στο διαδίκτυο.
Σίγουρα ο κατάλογός, δεν είναι πλήρης. Αν έχετε και εσείς να κάνετε κάποια προσθήκη πολύ ευχαρίστως, ώστε σταδιακά ο κατάλογος να περιλάβει όλες τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται στην ελαιοκαλλιέργεια.
Πηγή - "Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς" των Γ. Δαουτόπουλου και Δ. Χαραντώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου