Ένα προϊόν που μπορεί να βοηθήσει τον αγρότη σε αυτή την δύσκολή οικονομική συγκυρία είναι το πετιμέζι. Με την τιμή του σταφυλιού που προορίζεται για οινοποίηση να είναι πολύ χαμηλή το πετιμέζι δίνει διέξοδο αφού η τιμή του κυμαίνεται από 10 έως 17 € το λίτρο. Στο νέο νόμο 3384/Β/18-12-2012 δημοσιεύτηκε η απόφαση ΑΧΣ 135/2012 «Αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 66 “Ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες από σταφίδες, χαρούπια ή γάλα” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-1987) όπως ισχύει», με την οποία τροποποιείται το σχετικό άρθρο του ΚΤΠ όσον αφορά το πετιμέζι (ή σταφυλόμελι) οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν, και αν έχουν μεράκι να κάνουν θαύματα.
Λίγα λόγια
Το Πετιμέζι προέρχεται από.................συμπύκνωση μούστου εξαιρετικών και ώριμων σταφυλιών. Έχει υπέροχο άρωμα και γεύση. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε παραδοσιακά σπιτικά γλυκά, σε τηγανίτες, σε λουκουμάδες και άλλα. Είναι άριστο σιρόπι για κάθε είδους παγωτό.
Το προϊόν αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας ως θερμαντικό μέσο την περίοδο του πολέμου, αλλά και ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική, την περίοδο που η ζάχαρη - λόγω της υψηλής της τιμής - ήταν ένα είδος πολυτελείας.
Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη σύγχρονη νοικοκυρά σε αναλογία 1:1 αντί της ζάχαρης σε όλα τα γλυκά, ακόμη και στο ψωμί με βούτυρο.
Το Παραδοσιακό Σιρόπι Σταφυλιού, εκτός από την θεσπέσια και λησμονημένη γεύση του, προσδίδει άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά όπου κι αν χρησιμοποιηθεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί του μούστου στην παρασκευή μουσταλευριάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές χρήσεις του πετιμεζιού:
- για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και μουστοκαλάμαρα
ο μούστος που απαιτείται φτιάχνεται με 2-3 μέρη νερό - ανάλογα με τη γλυκύτητα που επιδιώκουμε - και 1 μέρος πετιμέζι - για πετιμέζι λικέρ 3 μέρη πετιμέζι και 1 μέρος τσικουδιά
- για σφηνάκι πετιμέζι 3 μέρη τσικουδιά και 1 μέρος πετιμέζι
- ως σιρόπι στο παγωτό 1 κουταλιά της σούπας στο μπολ
- ως γλυκαντικό στο γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας στο μπολ
- ως δροσιστικό 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη παγωμένου νερού
- ως γρανίτα 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη τριμμένου πάγου
Η κ. Γεωργία Σπ. Πετράκη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος σημειώνει: Οι περισσότεροι έχουμε αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, να καταναλώνουμε πετιμέζι ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες που έρχεται η σοδειά του μούστου και που κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους τα πρώτα κρυώματα. Οι παλαιότεροι δεν γνώριζαν την διατροφική αξία του πετιμεζιού αλλά είχαν δει στην πράξη τα οφέλη από την κατανάλωση του.
Το πετιμέζι προέρχεται από τον βρασμό του φρέσκου μούστου. Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές γλυκαντικές ύλες. Και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ως γιατροσόφι καταναλώνεται για το μαλάκωμα του βήχα, ως τονωτικό και δυναμωτικό, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αναιμία.
Επίσης, λόγω της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά μπορεί να καταναλώνεται συστηματικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ενάντια στα χρόνια νοσήματα.
Επειδή είναι η συμπυκνωμένη μορφή του σταφυλιού, μία και μόνο κουταλιά μπορεί να παρέχει ότι και σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι. Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου