Για τρίτη χρονιά εφαρμόζεται φέτος στην Κυπαρισσία η κομποστοποίηση φυκιών από παραλίες της περιοχής. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες, με τη συγκέντρωση των φυκιών από την κεντρική παραλία του Αϊ-Λαγούδη. Με την κατάλληλη βιολογική, φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία και τη χρήση οργανικής ύλης, σε 1 χρόνο περίπου τα φύκια αυτά θα έχουν μετατραπεί σε ένα πολύτιμο υλικό το
οποίο -μέσω της εταιρείας που κάνει την κομποστοποίηση- θα φτάσει στην αγορά. Οπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Κυπαρισσίας και θα συνεχιστεί, ενώ στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η ένταξη και άλλων παραλιών του καλλικρατικού δήμου. Αναλυτικά......
ο κ. Σαμπαζιώτης μας είπε:
«Αρχισε η περίοδος κομποστοποίησης των φυκιών σε συνεργασία με την εταιρεία "Κομπόστ Ελλάς",
όπως γινόταν και στο παρελθόν. Οι φετινές ποσότητες των φυκιών άρχισαν από σήμερα (σ.σ. χθες) να συγκεντρώνονται από την παραλία και θα προστεθούν σ' αυτές που ήδη έχουν συγκεντρωθεί από το χειμώνα. Είναι ένα από τα πετυχημένα προγράμματα που είχε ο πρώην Δήμος Κυπαρισσίας. Θα συνεχιστεί και τώρα στο Δήμο Τριφυλίας και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε κι άλλες περιοχές του δήμου που βγάζουν φύκια. Το μόνο θέμα που υπάρχει αφορά το χώρο. Ελπίζουμε αυτός που ήδη έχουμε στον βιολογικό να επαρκέσει. Αν χρειαστεί βέβαια επιπλέον χώρος, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό το πρόγραμμα γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και γίνεται με συγκεκριμένα φύκια - αυτά που αποτελούν την ποσειδωνία, φύκια που αποδεικνύουν την καθαρότητα των νερών και την καλή κατάσταση του πυθμένα. Μάλιστα η ποσειδωνία είναι προστατευόμενο είδος από την Ε.Ε. καθώς τα λιβάδια ποσειδωνίας δίνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου στη θάλασσα και βοηθούν πάρα πολύ στη θαλάσσια αλυσίδα της ζωής. Ετσι το προϊόν που βγαίνει έξω δεν είναι κάτι που επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά είναι κάτι προσοδοφόρο και ως οργανικό υλικό. Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της κομποστοποίησης γίνεται εξ ολοκλήρου με βιολογικό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά μέσα. Χρησιμοποιείται μόνο οργανική ύλη η διαδικασία διαρκεί περίπου
12 μήνες. Μέσα σ' αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η μετατροπή των φυκιών σε χούμο, σε οργανική φυτική ύλη».
πηγή :Ελευθερία
οποίο -μέσω της εταιρείας που κάνει την κομποστοποίηση- θα φτάσει στην αγορά. Οπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Κυπαρισσίας και θα συνεχιστεί, ενώ στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η ένταξη και άλλων παραλιών του καλλικρατικού δήμου. Αναλυτικά......
ο κ. Σαμπαζιώτης μας είπε:
«Αρχισε η περίοδος κομποστοποίησης των φυκιών σε συνεργασία με την εταιρεία "Κομπόστ Ελλάς",
όπως γινόταν και στο παρελθόν. Οι φετινές ποσότητες των φυκιών άρχισαν από σήμερα (σ.σ. χθες) να συγκεντρώνονται από την παραλία και θα προστεθούν σ' αυτές που ήδη έχουν συγκεντρωθεί από το χειμώνα. Είναι ένα από τα πετυχημένα προγράμματα που είχε ο πρώην Δήμος Κυπαρισσίας. Θα συνεχιστεί και τώρα στο Δήμο Τριφυλίας και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε κι άλλες περιοχές του δήμου που βγάζουν φύκια. Το μόνο θέμα που υπάρχει αφορά το χώρο. Ελπίζουμε αυτός που ήδη έχουμε στον βιολογικό να επαρκέσει. Αν χρειαστεί βέβαια επιπλέον χώρος, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό το πρόγραμμα γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και γίνεται με συγκεκριμένα φύκια - αυτά που αποτελούν την ποσειδωνία, φύκια που αποδεικνύουν την καθαρότητα των νερών και την καλή κατάσταση του πυθμένα. Μάλιστα η ποσειδωνία είναι προστατευόμενο είδος από την Ε.Ε. καθώς τα λιβάδια ποσειδωνίας δίνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου στη θάλασσα και βοηθούν πάρα πολύ στη θαλάσσια αλυσίδα της ζωής. Ετσι το προϊόν που βγαίνει έξω δεν είναι κάτι που επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά είναι κάτι προσοδοφόρο και ως οργανικό υλικό. Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της κομποστοποίησης γίνεται εξ ολοκλήρου με βιολογικό τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά μέσα. Χρησιμοποιείται μόνο οργανική ύλη η διαδικασία διαρκεί περίπου
12 μήνες. Μέσα σ' αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η μετατροπή των φυκιών σε χούμο, σε οργανική φυτική ύλη».
πηγή :Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου