31 Ιανουαρίου 2014

Εμπόριο σπόρων και έλεγχος της τροφής: ήττα για τις πολυεθνικές στο Ευρωκοινοβούλιο

Υπερψηφίστηκε χθες από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, για την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους των πολυεθνικών.
Σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος – που είναι η μεγαλύτερη νομοθετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – είπε ένα ηχηρό «όχι» στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές.
Παράλληλα, οι Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την τροπολογία, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.
Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:............

Τα 94 χτύπησε η θειά Γιωργία!!! και προχωράει ακάθεκτη.

Η γιαγιά Γεωργία Κρανιδιώτη, έφτασε αισίως τα 94 χρόνια της και τα γιορτάσαμε δεόντως ..
Τα γενέθλια γιορτάστηκαν στις 21 Ιανουαρίου του 2014 μαζί με την εγγονή της Ευρυδίκη, καθώς η μία (η γιαγιά) έχει γεννηθεί στις 20 και η εγγονή της στις 21 Ιανουαρίου.
Στο πάρτι που έγινε στο σπίτι της κόρης της στα Φιλιατρά, όπου και μένει τα τελευταία 4 χρόνια, μιας και ήταν πια επικίνδυνο να συνεχίσει να ζει μόνη της στο Χωριό μας παρευρέθηκαν φίλοι και συγγενείς προκειμένου να ευχηθούν στις εορτάζουσες να τα 1000σουν πια μιας και τα 100 για την γιαγιά είναι ήδη κοντά.
Το ευχάριστο γεγονός είναι πως η γιαγιά Γεωργία συντηρείται μια χαρά , έχεις σώας τα φρένας και αυτοεξυπηρετείται .
Μακάρι να κάνουμε όλοι τα χρόνια της και την ζωή της!
Να σημειώσουμε εδώ.............

30 Ιανουαρίου 2014

Να πάρει θέση ΤΩΡΑ! η ΠΑΣΕΓΕΣ.-

Να πάρει θέση τώρα η ΠΑΣΕΓΕΣ ( ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ) για το ξεκατίνιασμα των Συνεταιρισμών της Μεσσηνίας.
Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο νομό δεν έχει προηγούμενο. Απο τη μία ο πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας -πρωην Ένωση- με 200 μέλη και απο την άλλη η νεοϊδρυθείσα ΜΕ.ΣΥΝ. ΕΛ. ΑΕ -Μεσσηνιακή Συνεταιριστική Ελαιόλαδου- που την αποτελούν 9 Συνεταιρισμοί με περισσότερα από 1500 μέλη, έχουν δώσει τροφή στα μέσα ενημέρωσης του νομού και τους υποψηφίους δημάρχους που παίζουν τα προεκλογικά τους παιχνίδια.
Μα πιο πολύ έχουν βάλει τα κοράκια του ελαιόλαδου να τρίβουν τα χέρια τους γιατί βλέπουν οτι αυτή η κατάσταση απομακρύνει τους Αγρότες από το Συνεταιρίζεσαι. Αν δεν ..........

Επιμένει ο Κόλλιας για την υποψηφιότητά του στο Δήμο Τριφυλίας – Περιμένει να πάρει το χρίσμα;

 Ο κ. Κόλλιας, μιλώντας χθες βράδυ σε δημοσιογράφους, είπε ότι «ο αγώνας που ξεκίνησε το 2011 πρέπει να συνεχιστεί με βάση τη προσωπική του βούληση και πρόθεση» καθώς έχουν ενημερωθεί τα κομματικά όργανα της Ν.Δ., ενώ θα συνεχιστεί ο διάλογος με την δημοτική του παράταξη αλλά και την κοινωνία η οποία καταγράφει τις εξελίξεις.
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με τις υποψηφιότητες στο Δήμο Τριφυλίας, τα χαρακτήρησε «ως σχόλια ή κουτσομπολιά τα όσα γράφονται».
Όταν ρωτήθηκε αν η..............

Γιατί είναι μολυσμένα τα ποτάμια της Μεσσηνίας.


Πριν μερικές μέρες γνωστοποιήθηκε το πόρισμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ για την ποιότητα της οικολογικής κατάστασης των ποταμών του νομού Μεσσηνίας.
Τα συμπεράσματα ήταν αποκαρδιωτικά, κυρίως για τα ποτάμια που απορρέουν στον Μεσσηνιακό κόλπο και όχι τόσο γι αυτά της δυτικής Μεσσηνίας. Και στις δύο περιπτώσεις καταγράφηκαν υψηλές τιμές από φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα κα, που γεμίζουν τους ποταμούς με βαρέα μέταλλα κα. Με μόνη διαφορά ότι σε αυτά της πρώτης περίπτωσης τα ύδατα είναι επιβαρημένα και από απόβλητα ελαιοτριβείων που στην ουσία δημιουργούν και το πρόβλημα!!! Αυτό συμβαίνει γιατί............

Ισχυρός σεισμός στο κέντρο της Μεσσηνίας.

Ισχυρότατος σεισμός με μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε στις 23.04 απόψε το βράδυ στην περιοχή μας. Σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μέγεθος τους σεισμού ήταν 4.3 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βάθος 20χλμ. Το ακριβές επίκεντρό του ήταν κοντά στα χωριά Στέρνα και Αριστομένη. Συμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν 82χλμ. Η αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής είναι έκδηλη και μέχρι στιγμής ( μια ώρα μετά) δεν έχουν σημειωθεί μετασεισμοί.
Νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή των Κοντοβουνίων, είχαν σημειωθεί............

29 Ιανουαρίου 2014

Στο Ντέρμπυ Αιωνίων Παναθηναικός-Ολυμπιακός ο Αργυρός, για το πρωτάθλημα Κ-20 της Superleague.

   Αύριο Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί τελικά η αναμέτρηση των πρωτοπόρων Παναθηναικού και  Ολυμπιακού για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος Κ-20 της κατηγορίας superleague, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την διοργανώτρια Αρχή. To ντέρμπυ των αιωνίων, θα αρχίσει στις 13:00' και θα διεξαχθεί στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Παναθηναικός ''ΑΠΗΛΙΟΝ'' στο Κορωπί-Αττικής. Στο προαναφερόμενο παιχνίδι ορίσθηκε Β. Διαιτητή ο Π. Αργυρός. 
   Επίσης, ο συγχωριανός μας ρέφερυ συμμετείχε επιτυχώς στις χειμερινές αθλητικές δοκιμασίες της ΕΠΟ (τεστ FIFA), που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο του Σχηματαρίου-Βοιωτίας, παρουσία Αξιωματούχων της ΚΕΔ/ΕΠΟ. Τέλος, πολύ καλή κρίθηκε η διαιτησία του και στις πρόσφατες αναμετρήσεις που έπαιξε Πανιώνιος-ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα Κ-20 της superleague κατηγορίας, όπως και στον αξιολογημένο αγώνα για το πρωτάσθλημα της Γ' Εθνικής Δόξα Μανωλάδας-Μεσσηνιακός, την περασμένη Κυριακή.

Συνεταιριστικά ανεύθυνη η επίθεση Κατσούλη.

Επίθεση στους Συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας, που αποφάσισαν να ξεφύγουν από την αρρωστημένη εξάρτηση της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος της κ. Κατσούλης. Η αιτία ήταν η δημιουργία από τους εναπομείναντες υγιείς Συνεταιρισμούς του νομού μιας Εταιρίας, της ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε. η οποία με μπροστάρη το Σταύρο Αδαμόπουλο, πρόεδρο του πιο δραστήριου Συνεταιρισμού της Μεσσηνίας, αυτού της Στέρνας, αποφάσισε να βγάλει από το τέλμα την εμπορία και την προώθηση του Μεσσηνιακού ελαιόλαδου.
Ο κ Κατσούλης με μία παλαιό-συνεταιριστική νοοτροπία, γεμάτη κακομοιριά, επιτίθεται εναντίων των συνεταιρισμών του νομού και παραβλέποντας τις ιδρυτικές εξαγγελίες της νέας εταιρίας, προβάλει την, τάχα, εκμετάλλευση των επιδοτήσεων. Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια;
Αυτός και μόνο ο ................

Δήμος Τριφυλίας: Ψάχνει υποψήφιο δήμαρχο η μείζων μειοψηφία.

Την ανασύνταξη, ανανέωση και κάθοδο στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποφάσισε ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας, στη σύσκεψη που είχαν οι σύμβουλοι του συνδυασμού το βράδυ της Πέμπτης στη Μαραθούπολη.
Ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε ποιος θα ηγηθεί του συνδυασμού αφού ο μέχρι τώρα επικεφαλής Δημήτρης Σωτηρόπουλος αν και εκδήλωσε την πρόθεση να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, δεν το απέκλεισε κιόλας εφόσον χρειαστεί. Ετσι το όλο ζήτημα μένει ανοιχτό και εφόσον δεν επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο εκτός συνδυασμού -κάτι που φαίνεται να έχει και τις λιγότερες πιθανότητες- η επιλογή φαίνεται να κλείνει προς τα υπάρχοντα στελέχη και έναν εκ των Σωτήρη Μπακούρου, Γιάννη Κατσαργύρη, Θανάση Πετρόπουλου, Σωτήρη Τσίγγανου. Οπως τονίστηκε πάντως αυτό θα αποφασιστεί στη συνέχεια αφού πρώτο μέλημα είναι η ανασυγκρότηση και η ανανέωση...............

28 Ιανουαρίου 2014

Ενημερωτική συνάντηση των Αγροτών στους Γαργαλιάνους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Μεσσηνίας και η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας καλούν τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Γαργαλιάνων σε σύσκεψη - συζήτηση που διοργανώνουν την Πέμπτη 30 Γενάρη 2014 και ώρα 7 μ.μ. στην δημοτική βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων
Με θέματα:
-Την ενημέρωση για το νέο καθεστώς φορολόγησης και τήρησης βιβλίων
-την οργάνωση των αγώνων μας και ετοιμότητα όλων μας, προς την ολομέτωπη σύγκρουση ενάντια στην βάρβαρη στοχευμένη πολιτική της συγκυβέρνησης,
που σκοπό έχει να συγκεντρωθεί όλη η αγροτική γη και οικονομία στα χέρια λίγων.

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού


Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για την επόμενη επταετία 2014 – 2020 είναι μια εντελώς καινούρια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου Τριφυλίας ως μέλος της ΜΕ.ΣΥΝ.ΕΛ. 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποχρεώνει την παροχή ενυπόγραφης εξουσιοδότησης από κάθε παραγωγό ξεχωριστά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον παραγωγό. Ως εκ τούτου το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Τριφυλίας καλεί όλους τους παραγωγούς δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης, όπως προσέλθουν στα γραφεία του Συνεταιρισμού για να εξουσιοδοτήσουν τον ειδικό πληρεξούσιο αντιπρόσωπό τους, εκπρόσωπο της ΜΕ.ΣΥΝ.ΕΛ, ο οποίος θα παραλάβει ειδικό αναγνωριστικό και κωδικό πρόσβασης για ..........

Οι εκδρομές και οι συναντήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου Τριφυλίας!!!

Με εκδρομή στο πανηγύρι της Καλαμάτας ξεκινάει τις δραστηριότητές του ο Σύλλογος για το μήνα Φεβρουάριο, έτσι το ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 προγραμματίστηκε προσκύνημα στην Υπαπαντή Του Κυρίου στην Καλαμάτα. Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ το άτομο και ώρα αναχώρησης 7:30 π.μ.
Η επόμενη εκδρομή θα γίνει στις 15 Μαρτίου 2014 στα Τρίκαλα Κορινθίας.
Οι εβδομαδιαίες δραστηριότητες του Συλλόγου στο χωριό μας που πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, είναι οι εξής:
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ γυμναστική και πιλάτες στην αίθουσα του Συλλόγου.
- ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ γίνεται ΧΟΡΟΣ για τα παιδιά ΚΑΙ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ με γυναίκες.
- ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΤΣΑΪ - ΚΑΦΕΣ από τις 5 έως 7 το απόγευμα.
Εκεί γίνεται...............

Ποιες αργίες καταργούνται για τους μαθητές.

Η επιμήκυνση του διδακτικού έτους ενδέχεται να ισχύσει και από εφέτος για τους καθηγητές, προκειμένου μέχρι τα μέσα Ιουλίου να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, που συνήθως γίνονται στο «παρά πέντε», πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων ενώ οι αγρίες που καταργούνται θα ισχύσουν από το 2015. «Η νέα χρονιά πρέπει να βρει το σχολείο καθόλα έτοιμο να ξεκινήσει και να μην γίνεται αγώνας δρόμου στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι προετοιμασίες» επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μαθήματα την ερχόμενη χρονιά μελετάται να ξεκινήσουν στις 8 Σεπτεμβρίου, αντί στις 11 που είναι καθιερωμένο, ενώ η λήξη του σχολικού έτους να γίνεται λίγες ημέρες μετά. Μελετάται επίσης η κατάργηση σχολικών αργιών, όπως της 7ης Ιανουαρίου του Αγίου Ιωάννη, η οποία καθιερώθηκε ως αργία ύστερα από φορά που «έπεσε» Παρασκευή και δόθηκε ως αργία..................

27 Ιανουαρίου 2014

Με χτυπήματα κάτω απο τη μέση ξεκίνησε ο προεκλογικος αγώνας;;

Προεκλογικός πυρετός στην Τριφυλία με την παραδοσιακή Αριστερά να είναι σαφέστατη.
Την Προοδευτική Αριστερά να ψάχνεται,
Την μείζονα αντιπολίτευση να ψάχνει τον επικεφαλής
και την δημοτική παράταξη να είναι χωρισμένη ανάμεσα:
Στον απερχόμενο δήμαρχο,
τον πράγματι επιτυχημένο αντιδήμαρχο Γαργαλιάνων -ίσως τον μόνο από αυτή την παράταξη-
και τον άρτι αφιχθέντα σε αυτή την κούρσα (απ ότι διαβάζουμε στο Κοπανακι news και αλλού) τον γιατρό Τάκη Κατσίβελα.
Η γνώμη μας είναι ότι αν ήθελε ο Κατσίβελας να είναι μπροστάρης στη διεκδίκηση του δήμου θα το είχε πει πριν από τον Ανδρινόπουλο (έχει και τη δύναμη έχει και τις πλάτες), δεν θα καθόταν να το πράξει μετά από αυτόν. Γιατί με αυτό το τρόπο φαίνεται να έρχονται σε ρήξη δυο συντοπίτες που έχουν μεγάλο κύρος στα μάτια της τοπικής κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα είναι συνοδοιπόροι στην ίδια παράταξή. Ας βγουν λοιπόν.............

Νέα αρχή για τους Συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας, κάνουν πράξη το: ¨Η ισχύς εν τη ενώσει¨!

Δεκατρείς Συνεταιρισμοί της Μεσσηνίας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας  την εταιρεία "Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου Α.Ε.". Ενώνοντας τις δυνάμεις τους αποφάσισαν να κατέβουν δυναμικά για την προώθηση των θεμάτων του Μεσσηνιακού ελαιολάδου και να βγάλουν απο το τέλμα, που έχει περιέλθει, τη πολυαναμενόμενη επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα.Στο σημερινό φύλλο της Ελευθερίας διαβάζουμε: Θετική ανταπόκριση φάνηκε να έχει η πρόσκληση που έκανε χθες η εταιρεία "Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου Α.Ε.", για να παρουσιάσει τις θέσεις της για τη νέα προσπάθεια οργάνωσης, ανάπτυξης και συνεργασίας των ελαιουργικών συνεταιρισμών.
Ο Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας και του Αγροτικού - Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στέρνας μίλησε για αυτή την προσπάθεια, ώστε οι συνεταιρισμοί να μην είναι διάσπαρτοι και να ασχοληθούν ενωμένοι με ζητήματα που αφορούν το μέλλον του ελαιολάδου, με πρώτο την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα. Οπως είπε ο κ. Αδαμόπουλος, ο ...............

Με έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους θα αντιδράσουν και φέτος οι αγρότες της Μεσσηνίας

Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Χανδρινού Πυλίας, σήμερα ( χθες) 26 Ιανουαρίου 2014,
αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση του αγώνα μας.
Η μικρομεσαία αγροτιά βγαίνει στους δρόμους, όχι για να απαιτήσει λεφτά και προνόμια, αλλά για να αποκρούσει τη νέα σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μας κυβέρνηση και ΕΕ, με την άγρια φορολόγηση για το εισόδημα, τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια, με τις δικαστικές διώξεις και καταδίκες για αγροτικά χρέη, τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στο αγροτικό πετρέλαιο και άλλα βαριά χαράτσια, τις περικοπές και τις παρακρατήσεις των επιδοτήσεων, τις μειώσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, τη μη αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, τις περικοπές των αγροτικών συντάξεων, κ.α. μία συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στον αφανισμό................

Προεκλογικές διεργασίες για το δήμο Τριφυλίας με το Στάθη Ανδρινόπουλο να αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος!

Εβδομάδα έντονων διεργασιών εν όψει των δημοτικών εκλογών στην Τριφυλία είναι αυτή που τελειώνει σήμερα, με τις εξελίξεις που δρομολογούνται να είναι πολλές και σε πολλά «μέτωπα»! Στο φύλλο της εφημερίδας Θάρρος την Κυριακή 19 Ιανουαρίου αναφέρθηκε πώς διαμορφώνεται το σκηνικό στην Τριφυλία, σημειώνοντας πως «τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και ενώ τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, μέχρι στιγμής στο Δήμο Τριφυλίας, φαινομενικά τουλάχιστον, το κλίμα που επικρατεί σε τίποτα απολύτως δε θυμίζει άλλες, αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκλογές και τη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει, παίρνοντας στα χέρια της τα ηνία του Δήμου, αλλά έχει, κυρίως, να κάνει με τα δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται, τους νέους συσχετισμούς που «δημιουργούνται» και, φυσικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως, επίσης, το γενικότερο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό κλίμα και περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές τον προσεχή Μάιο............

26 Ιανουαρίου 2014

Απο την κότα του Καποδίστρια στις μίζες του σήμερα.


Το εξάμηνο αυτό η χώρα μας ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάς δίδεται η ευκαιρία να τιμήσουμε έναν σπουδαίο οραματιστή της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενοποιήσεως. Τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έδρεψε δάφνες ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στις αρχές του 19ου αιώνος και έβαλε τα θεμέλια της ελεύθερης Ελλάδας ως πρώτος Κυβερνήτης.
Ο Καποδίστριας με τον ασκητικό και λιτό τρόπο της ζωής του και με τη γενναιοδωρία του αποτελεί άριστο πρότυπο πολιτικού και κυβερνήτη. Στην Ελλάδα σήμερα ακούμε και διαβάζουμε πολλά και δυσάρεστα για μίζες και διαφθορά. Καλό είναι να ξαναδιαβάσουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, τη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο τίμιος Κυβερνήτης εργαζόταν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Όπως γράφει ο Μακρυγιάννης ο Κυβερνήτης.................

Μέσα σε 10 χρόνια το 65% των σημερινών αγροτών θα έχουν αποχωρήσει λόγω ηλικίας

«Αν σκεφτούµε ότι οι αγρότες που βρίσκονται σήµερα, 11 Ιανουαρίου του 2014, σε αυτή την αίθουσα είναι πάνω από 50 ετών, το ερώτηµα που προκύπτει είναι ποιος θα ταΐσει τους Έλληνες το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης, απευθυνόµενος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, καθηγητή Αθ. Τσαυτάρη, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνάντησης-συζήτησης στο ΕΠΟΚΑΜ του Αγ. Μάµα στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που αποτρέπει την είσοδο των νέων στα αγροτικά επαγγέλµατα και παράλληλα αναγκάζει τους ήδη ενταγµένους νέους αγρότες να αναζητήσουν την τύχη τους µακριά από τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις...................

25 Ιανουαρίου 2014

Δώστε τα κάστρα και τα μνημεία σε ιδιώτες

Το Παλαιόκαστρο στο Ναβαρίνο με φόντο τη νότια Τριφυλία!
Ο Αμερικανός αρχαιολόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” που αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ του “Time”, στο τέλος του 2013 έκανε πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση “να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, την προώθηση και τη φύλαξη μερικών υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων, με αντάλλαγμα ένα μερίδιο του κέρδους που θα προκύψει από την τουριστική κίνηση. Το “Time” σχολιάζει μάλιστα την πρόταση αυτή γράφοντας: “Η πρόταση μπορεί να μην φαίνεται τόσο ριζοσπαστική, δεδομένου ότι στην Ιταλία έχει επιτραπεί σε εταιρεία μόδας να σπονσοράρει το Κολοσσαίο. Η Βρετανία ιδιωτικοποιεί ορισμένες υπηρεσίες σε μερικά μουσεία, και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες νοικιάζουν στις ώρες εκτός λειτουργίας τους αρκετά ιστορικά κτήρια, την ίδια στιγμή που οι προϋπολογισμοί μειώνονται. Ωστόσο, οποιαδήποτε πρόταση απειλεί να αφήσει τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας να φύγει από τα χέρια του κράτους, φέρνει αναστάτωση στο βαθιά ριζωμένο εθνικιστικό συναίσθημα μιας χώρας σημαδεμένης από επανειλημμένες λεηλασίες από ξένα κράτη. Μέσα στην οικονομική κρίση, ωστόσο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στους τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας δεν συνιστά πολιτικό ταμπού, όπως ίσχυε κάποτε”. ................

Την πίτα του κόβει η Ομοπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας


Την πίτα της κόβει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ τη Δευτέρα 27-1-2014 στις 18.30 στο Ξενοδοχείο STANLEY Οδυσσέως 1, Πλατεία Καραϊσκάκη(δίπλα από την έξοδο του ΜΕΤΡΟ στη στάση Μεταξουργείο)
Φέτος θα τιμηθούν ο κος ΚΟΡΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ομότιμος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας ο οποίος συνέβαλε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας & η συμπατριώτισσά μας κα ΓΕΩΡΓΙΑ Ν. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Μαλλούσα) ποιήτρια και Συγγραφέας. Χορηγός της εκδήλωσής μας είναι .......................

24 Ιανουαρίου 2014

Ξανά στον Μιλτιάδη ο Διαμαντόπουλος.

Ο Στυλιανός(Στέλιος) Διαμαντόπουλος είναι για άλλη μια φορά παίχτης του Μιλτιάδη.Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής μετά το πέρασμα του στην Εράνη,ο Διαμαντόπουλος  θα φορά ξανά τα μελανόλευκα.Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομάδα του Πύργου έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα.Αυτή η μεταγραφή είναι μία από τις πιο σημαντικές που έγιναν τον χειμώνα.
 

Νέα προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό ότι διαθέτει υψηλή θρεπτική αξία, περιέχει λειτουργικά συστατικά και χαρακτηρίζεται από μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Οι θρεπτικές και λειτουργικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και οι θετικές επιδράσεις στην υγεία από την κατανάλωσή του αποδίδονται στην παρουσία διαφόρων συστατικών όπως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τοκοφερόλες, καροτινοειδή, στερόλες, φαινολικά συστατικά κ.α.
Για τους παραπάνω λόγους διερευνάται η επέκταση της χρήσης του ελαιόλαδου στη βιομηχανία τροφίμων, είτε (α) για υποκατάσταση/αντικατάσταση λιπαρών (ζωικών ή φυτικών) σε διάφορα προϊόντα, είτε (β) για την ανάπτυξη νέων/καινοτομικών προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο..............

23 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή του Γιάννη Μερκούρη σχετικά με: Τον Βιολογικό Κοπανακίου, το Κτίριο Συγγρού στην Τοπική Κοινότητα Αετού, και το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας.

Επιστολή του Ιωάννη Μερκούρη ,
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Τριφυλίας, σχετικά με έργα στη Δημοτική Ενότητα Αετού και σχολικά κτίρια
Βιολογικός Τ.Κ Κοπανακίου.
Τακτοποιήθηκαν οι εκκρεμότητες του 1ου Υποέργου-εγκατάσταση δικτύων αποχέτευσης και εγκρίθηκε το 3ο Υποέργο, στο οποίο προβλέπονται οι επεκτάσεις δικτύων και οι συνδέσεις παροχών-αναμονών (εγκαταστάσεις 1ου και 3ου Υποέργου) μέχρι το πεζοδρόμιο των κατοικιών.
Ελπίζουμε πλέον ότι μετά από ένα χρόνο θα μιλάμε για ένα έργο πλήρες και λειτουργικό και μάλιστα το πιο ολοκληρωμένο και σύγχρονο στην περιοχή μας.
Ένα έργο πνοής για την Τοπική Κοινότητα του Κοπανακίου αφού θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα της Κοινότητας.............

10 νεα έργα στους δρόμους της Μεσσηνίας


Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20 Ιανουαρίου 2014, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η «΄Εγκριση αποδοχής χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2013 του Προγράμματος Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΣΑΕΠ 026». Πρόκειται για σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 18.000.000 € σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ από αυτά τη Μεσσηνία αφορούν (10) έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.650.000 € που άμεσα μπορούν να εκτελεστούν.

Τα έργα είναι τα ακόλουθα: ................

Δεν έχει ξαναγίνει!!!

Ανομοιομορφίες εμφανίζουν οι μέσες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές – χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα της Μεσογείου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού ινστιτούτου Ismea οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνονται στη χώρα μας στα 2,81 ευρώ το κιλό, ενώ στη γειτονική Ιταλία ο παραγωγός την τελευταία εβδομάδα εισέπραξε –κατά μέσο όρο- 2,75 ευρώ για κάθε κιλό.
Πιο κάτω κυμάνθηκαν..............

Η διευκρινιστική εγκύκλιος για τα βιβλία των αγροτών

Στη δημοσιότητα δόθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου η πολυαναμενόμενη διευκρινιστική εγκύκλιος Θεοχάρη για τα λογιστικά βιβλία των αγροτών και την μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο, δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων από 1ης Ιανουαρίου 2014 αγρότες οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους.
Εάν µέχρι το τέλος της προηγούµενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, θα λαµβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούµενης διαχειριστικής περιόδου..............

22 Ιανουαρίου 2014

Δεκαέξι ιαματικές πηγές της χώρας έχουν αναγνωρισθεί με το Βρωμονέρι να είναι εκτός.

Δεκαέξι ιαματικές πηγές της χώρας έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις πηγές: Λίμνη Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένα Βούρλα (δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι-Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι–Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος ( Άρτα), Ν. Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός),........

Με παιχνίδι γνωρίζω και αγαπώ τη μουσική

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινά ένα νέο κύκλο δραστηριοτήτων με τίτλο «ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ». Απευθύνεται στα παιδιά κι έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και τη μουσική καλλιέργεια των παιδιών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μουσική προπαιδεία που είναι η πρώτη γνωριμία των παιδιών με τη μουσική, τις νότες και τα μουσικά όργανα (κυρίως κρουστά). Μέσα από μουσικά παιχνίδια τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη μουσική συνδυάζοντας το ρυθμό, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι. Η μουσική αγωγή συμβάλει στη γενική παιδεία και βοηθάει τα παιδιά να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με κρίση, δημιουργικότητα, φαντασία, αισθητική και ευαισθησία. Ακόμα εξασκεί την παρατηρητικότητα, τη συγκέντρωση, την ετοιμότητα, τη φαντασία και καλλιεργεί την πρωτοβουλία..................

21 Ιανουαρίου 2014

Χάθηκε για φέτος η επέκταση του ΠΟΠ. Ποιός είναι αυτός ο Καλαματιανός εξαγωγέας λαδιού;

Τον περασμένο Οκτώβριο με πανηγυρικές δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν.Αλευράς ανακοίνωνε επίσημα την επέκταση της ονομασίας Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο τον νομό Μεσσηνίας . Σήμερα όμως ο Παναγιώτης Αλευράς ενημέρωσε σε ….χαμηλούς τόνους τους δημοσιογράφους ότι στις 20 Δεκέμβρη 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το υπουργείο πρόσθετες διευκρινήσεις και συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων ανά γεωγραφική κατανομή παραδεχόμενος όμως ότι η φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδος χάθηκε για τους ελαιοπαραγωγούς ( και μαζί της χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών ) προς όφελος των έως τώρα εμπλεκομένων στην διακίνηση του «ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας ». ..............

Άρχισαν οι κινητοποιήσεις των Αγροτών. - Ραντεβού στα καφενεία....

Έφτασε για μια ακόμη φορά ο χειμώνας των κινητοποιήσεων των Αγροτών. Χρόνια τώρα το ίδιο πανηγυράκι, κάθε χρόνο την ίδια εποχή που οι δουλειές στα χωράφια είναι λίγες ( τουλάχιστον για αυτούς της Θεσσαλίας) οι αγρότες μας ξεχύνονται στις Εθνικές οδούς και αναστατώνουν την Ελλάδα. Οι φωστήρες της ενημέρωσης θα καλέσουν τους αγροτοπατέρες στα κανάλια για να τους κατακρεουργήσουν και μόλις τελειώσει όλο αυτό το πανηγύρι, κανείς δεν θα είναι κερδισμένος.Ούτε ο Αγρότης ούτε ο καταναλωτής. Τα ξέρουμε γιατί η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, αυτό μας δίδαξε.
Το χειρότερο, όμως είναι ότι.................

Πώς διαμορφώνεται το προεκλογικό σκηνικό στην Τριφυλία

Τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές κι ενώ τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, μέχρι στιγμής στο Δήμο Τριφυλίας, φαινομενικά τουλάχιστον, το κλίμα σε τίποτα δε θυμίζει άλλες, αντίστοιχες, περιόδους. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκλογές και τη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει. Μπορεί, λοιπόν, στο προσκήνιο και επισήμως να μην εκδηλώνονται υποψηφιότητες για το δημαρχιακό θώκο, στο παρασκήνιο, ωστόσο, εντείνονται οι διεργασίες, τόσο στα εσωτερικά των οργανώσεων των κομμάτων όσο και μεταξύ ενδιαφερόμενων υποψηφίων και πολιτών, όπως, βεβαίως, στις 3 δημοτικές παρατάξεις Τριφυλίας, στη συγκροτηθείσα Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση, σε επαγγελματίες και εμπόρους που οργανώνονται για εκλογικό σχήμα! Ο Δήμος Τριφυλίας είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό της Μεσσηνίας και ο πέμπτος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει τεράστιες ..............

Σεισμική δραστηριότητα αναστάτωσε τη νότια Τριφυλία.

Σεισμική δραστηριότητα έντονα αισθητή στην περιοχή της Τριφυλίας σημειώθηκε τις δυο προηγούμενες μέρες. Χθες στις 17:40 σεισμός 3,7 βαθμών και εστιακό βάθος μόνο 5 χιλιόμετρα αναστάτωσε τα χωριά της νότιας Τριφυλίας με επίκεντρο το νησί της Πρώτης, ενώ και την προηγούμενη είχε..........

20 Ιανουαρίου 2014

Πάνω από 50 σημεία προτάθηκαν απο το δήμο Τριφυλίας για Δωρεάν Wi-Fi

Περισσότερα από 50 σημεία πρότεινε ο Δήμος Τριφυλίας για την τοποθέτηση Wi-Fi ώστε να καλυφθεί η επικράτειά του από το δωρεάν δίκτυο που προωθεί η Πολιτεία.

Τα σημεία που προτάθηκαν είναι τα εξής:

Κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, πλατεία της Ανω Πόλης, Κάστρο, παραλία Αϊ-Λαγούδη, κεντρική αγορά, Γενικό Νοσοκομείο, Αίθουσα Εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος», Δημοτικό Γήπεδο, λιμάνι, Κλειστό Γυμναστήριο «Κ. Αδαμόποπουλος», Κολυμβητήριο, κεντρική πλατεία - παιδική χαρά Φιλιατρών, πλατεία Δημαρχείου Φιλιατρών, πεζόδρομος Φιλιατρών, ΚΥ Φιλιατρών, Πάρκο Βλαχέρνας, εκκλησία - πνευματικό κέντρο Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών, "Πύργος Αϊφελ",..................

19 Ιανουαρίου 2014

Επόμενη στάση:Βλαχόπουλο

Μετά την εντός έδρας νίκη επί του Απόλλωνα Πεταλιδίου(1-0) στον Πύργο Τριφυλίας, ο Μιλτιάδης στρέφει την προσοχή του στο ματς με τον ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα στο Βλαχόπουλο.Πρόκειται για έναν δύσκολο αντίπαλο αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.Ωστόσο η ομάδα του Πύργου έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν ''μασάει'' και πάντα αποτελεί έναν δύσκολο αντίπαλο.

Ταυτότητα αγώνα.

Ημερομηνία:25-01-2014
Ώρα:15:00
Γήπεδο:Βλαχόπουλο

10χρονος μαθητής στη Φοινικούντα έδωσε τα χρήματα από το Σταυρό στο "Χαμόγελο του Παιδιού"

Οταν η τήρηση των παραδοσιακών εθίμων συνδυάζεται με την ανθρωπιά και την αγάπη και όταν σε αυτό πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί, τότε πρόκειται για μία ιστορία από την οποία πρέπει να διδασκόμαστε και εμείς οι μεγαλύτεροι.
Ο λόγος για τον 10χρονο Δημήτρη Πετρουλάκη από τη Φοινικούντα, μαθητή της Ε' Δημοτικού, ο οποίος ήταν αυτός που έπιασε το Σταυρό φέτος τα Θεοφάνια στην περιοχή. Οπως σε διάφορα μέρη, έτσι και στη Φοινικούντα οι κάτοικοι τηρούν το έθιμο, σύμφωνα με το οποίο αυτός που πιάνει το Σταυρό περνάει από τα σπίτια και οι κάτοικοι του δίνουν κεράσματα ή λεφτά. Ο μικρός Δημήτρης λοιπόν από αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσε φέτος το ποσό των 100 ευρώ. Αποφάσισε όμως αντί να το κρατήσει και να πάρει κάποιο παιχνίδι, να το δωρίσει στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. ................

Απολογισμός του φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης Τριφυλίας κ. Ολυμπίας στη κοπή της πίτας.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ γεμάτη αγάπη προς το συνάνθρωπο από το θεάρεστο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας- Ολυμπίας ήταν η εκδήλωση κοπής αγιοβασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κανελλάκης από το Φιλόπτωχο Ταμείο της τοπικής εκκλησίας όπου μεταξύ άλλων τιμήθηκε για την συμβολή της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα προσφέροντας μάλιστα και στους δημοσιογράφους το κομμάτι που τους αναλογεί με ευχές για το έργο τους, ενώ μίλησε με λόγια πατρικά προς το ποίμνιο της Μητρόπολης λέγοντας ότι "είναι ισόβια η ευγνωμοσύνη της Ι.Μ. για την προσφορά των δωρητών σε 11.932 κιβώτια και 64 τόνους τρόφιμα προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με σύνθημα την αγάπη και την αλληλεγγύη" απαγγέλοντας περικοπές από τον Απόστολο Παύλο. Μάλιστα εξήρε το έργο της Ένωσης για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας το οποίο θα ..................

18 Ιανουαρίου 2014

Αμος Οζ: «Οι φανατικοί θα προκαλέσουν τους πολέμους του 21ου αιώνα»

Της Ολγας Σελλα απο την kathimerini.gr
Ηταν από τις πολύ κρύες μέρες του Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Ο Αμος Οζ, ο πιο γνωστός συγγραφέας στο Ισραήλ και εκτός Ισραήλ, έφτασε στο ραντεβού μας συνοδευόμενος από τη σύντροφο της ζωής του, εδώ και 54 χρόνια, τη Νίλι και από τον υπεύθυνο για τα πολιτιστικά της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, Ιωνα Βασιλειάδη. Ο Αμος Οζ είναι ευγενής και εγκάρδιος, αλλά μια επιφυλακτικότητα και μια απόσταση είναι φανερό ότι υπήρχε στην αρχή. Για να «ζεσταθεί» το κλίμα, η κουβέντα ξεκίνησε όπως συμβαίνει συνήθως. Από τον καιρό................

Πήρε εκδίκηση


Ο Α.Ο Μιλτιάδης πήρε το αίμα του πίσω, νικώντας τον Απόλλωνα Πεταλιδίου με 1-0 στο γήπεδο του Πύργου Τριφυλίας.Η ομάδα του Πύργου ''έδειξε από την αρχή τα δόντια της'' και με επσκέψεις στην αντίπαλη περιοχή προσπαθούσε να ανοίξει το σκορ.Με την είσοδο του Κώστα Στυλιανόπουλου(θέση του Ταχίρι) η ομάδα ανέβασε στροφές

Ανακαλύψεις του 2013 πέρα από τη Γη

Ο πρώτος πλανήτης που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο πέραν του Ήλιου βρέθηκε το 1992. Οι ρυθμοί εύρεσης εξωπλανητών τα επόμενα χρόνια ήταν χαμηλοί και η διαφορά έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, από τα δεδομένα του οποίου προέκυψαν εκατοντάδες επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες αλλά και 3.500 ακόμη υποψήφιοι. Το 2013 ήταν η χρονιά που οι πλέον ενημερωμένες βάσεις δεδομένων για τους εξωπλανήτες ξεπέρασαν τις 1.000 εγγραφές. Mέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τους 1.056 άλλους κόσμους.
Ο «Βενιαμίν» των πλανητών για το 2013
Ο Kepler 37b είναι ο μικρότερος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε φέτος σε τροχιά γύρω από ένα άστρο της κατηγορίας του Ήλιου. Ο πλανήτης διαμέτρου μόλις 3.900 χιλιομέτρων είναι ελαφρά μεγαλύτερος από τη Σελήνη και βρίσκεται σε απόσταση 215 ετών φωτός από τη Γη, ενώ το έτος του διαρκεί μόλις 13 ημέρες................

Κόβει την πίτα του το ΤΕΘ


17 Ιανουαρίου 2014

"Τσίμπησε" 10 λεπτά η τιμή του λαδιού

"Τσίμπησε" ένα δεκάλεπτο η τιμή του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, κι έτσι αυτή την περίοδο το έξτρα παρθένο έχει διαμορφωθεί στα 2,70 με 2,75 ευρώ το κιλό. Η τιμή του ΠΟΠ είναι άλλα 10 λεπτά παραπάνω.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην αγορά και το εμπόριο του ελαιόλαδου, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το προϊόν στη χώρα μας, καθώς φέτος είναι τρομερά μειωμένη η παραγωγή. Υπολογίζεται δηλαδή ότι τη φετινή σεζόν σε όλη την Ελλάδα η παραγωγή θα είναι το 1/3 της περσινής, και στη Μεσσηνία το 40% με 50%. Η λογική και ο νόμος της αγοράς προδικάζουν ότι η τιμή μπορεί να ανέβει κι άλλο, όμως ο καταναλωτής στην Ελλάδα της κρίσης είναι αυτός που θα δείξει αν και πόσο θα αντέξει την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου....................

Ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος δεν μιλάει ποτέ για το πάθος του.

Τον περασμένο Μάιο, η εφημερίδα «Le Monde» είχε ειδικό αφιέρωμα στον έλληνα παραγωγό Χρήστο Κωνσταντακόπουλο της Faliro House και ο λόγος ήταν η οικονομική συμβολή του για τη δημιουργία της ταινίας του Τζιμ Τζάρμους «Only Lovers Left Alive» που προβλήθηκε εντός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Καννών.
Aνθρωπος χαμηλών τόνων και αφοσιωμένος στην ουσία της δουλειάς του κινηματογραφικού παραγωγού, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, γιος του θρυλικού εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (ιδρυτής της Costamare Shipping και ένας από τους σημαντικότερους πλοιοκτήτες containership σε διεθνές επίπεδο), γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και είναι ο μικρότερος τριών αδελφών. ..................

16 Ιανουαρίου 2014

Από τους Γαργαλιάνους στα… Harrods και τα Lafayette!


Το λάδι Premium Poqa Extra Virgin διαφέρει από τα άλλα ελαιόλαδα αφού, πέρα από την εξαιρετική ποιότητα, διαθέτει και ένα άκρως εντυπωσιακό και πρωτότυπο design για το οποίο έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο!
Εμπνευστής και δημιουργός του Poqa, που παράγεται από τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ελαιώνας» στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, είναι ο Δημήτρης Μητράκος με καταγωγή από τα Φιλιατρά, ο οποίος μαζί με την ομάδα του (τον εμπορικό διευθυντή Διομήδη Θεοχαρόπουλο, τη Δώρα Αλεξανδροπούλου στις δημόσιες σχέσεις και τον σεφ Ιωσήφ Συκιανάκη) έχει κάνει πραγματικότητα έναν μεγάλο στόχο.
Την περασμένη Τρίτη ................

Στον “αέρα” το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαργαλιάνων. Ορατός ο κίνδυνος απώλειας 136.000,00 ευρώ.

του Δημήτρη Α. Δριμή
εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού
Την περίοδο 2005-2010 ο τότε Δήμος Γαργαλιάνων δαπάνησε το ποσό των 136.000,00 χιλιάδων ευρώ για τη σύνταξη της «Μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Γαργαλιάνων». Η χρηματοδότηση έγινε από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον) του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπό τον όρο ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Ολοκλήρωση του έργου πρακτικά σημαίνει έκδοση του σχετικού ΦΕΚ με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η μη ολοκλήρωση του έργου έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή, από το δήμο, των χρημάτων στο υπουργείο.
Η πρόταση για το Γ.Π.Σ. συντάσσεται σε δύο στάδια. Στο Στάδιο Β1 και στο Στάδιο Β2. Στο Στάδιο Β1 αποτυπώνεται η καταρχήν πρόταση του μελετητή με βάση τις κατευθύνσεις του δήμου. Η πρόταση αυτή δημοσιοποιείται και γνωμοδοτούν οι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων και ο δήμος. Στη συνέχεια συντάσσεται το Στάδιο Β2, όπου αποτυπώνεται η τελική πρόταση για το χώρο. Η τελική πρόταση, αφού, ως μελέτη, εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Τότε ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία και τίθεται σε ισχύ το Γ.Π.Σ..
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα με το Γ.Π.Σ. των Γαργαλιάνων;..................

Διεργασίες για την συγκρότηση των συνδυασμών στην Τριφυλία

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ οι διεργασίες για την συγκρότηση των συνδυασμών στην Τριφυλία καθώς η μορφοποίηση των τελικών σχημάτων πλησιάζει στο τέλος της δεδομένου ότι σύντομα ξεκινά η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του Μαίου με φόντο τα καυτά ζητήματα της αυτοδιοίκησης.
Όπως έχουμε γράψει ξανά ο νυν Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ως εκλεγμένος θεωρείται ότι θα κατέβει στον εκλογικό στίβο με αλλαγές στην παράταξή του καθώς η συνοχή στο εσωτερικό της Ισόρροπης ανάπτυξης έχει κλονιστεί αρκετές φορές ακόμα και εντός του Δ.Σ. Τριφυλίας. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται η δημιουργία ενός κεντροδεξιού σχήματος το οποίο άσχετα αν λάβει στήριξη ή όχι θεωρείται ότι είναι έτοιμο να διεκδικήσει τη δημαρχιακή θώκο. Μάλιστα δεν αποκλείεται το πρόσωπο που θα ηγηθεί να προέρχεται από τη νότια Τριφυλία εφόσον συγκροτηθεί σε απόψεις αλλά κυρίως σε πρόσωπα.'..............

15 Ιανουαρίου 2014

Θέμα λίγων εβδομάδων η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα

Διευκρινιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν σταλεί εδώ και καιρό, ζήτησε η Κομισιόν για την επέκταση του ελαιόλαδου "ΠΟΠ Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία. Τη σχετική αναφορά του "ΑγροΤύπου" επιβεβαίωσε χθες στην εφημερίδα Ελευθερία ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς.
Και επεσήμανε ότι είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Περιμένουμε την 1η συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Ε. μέσα στο 2014 που θα δώσει την έγκριση για την επέκταση του ΠΟΠ», παρατήρησε ο κ. Αλευράς και σημείωσε: «Δεν υπάρχει ανησυχία. Γίνεται αγώνας μάλιστα, ώστε η απόφαση για την επέκταση να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2014»........................

Σε κακή κατάσταση τα ποτάμια της Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής Παρακολούθηση της Ποιότητας και Εκτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης των Ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Παμίσου, Άρι, Λυγδού, Έπη, Καριά, Τζάνε-Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενα, Δεσπότη, Μουρτιά, Αρκαδικού, Νέδα, και Βελίκα» μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη έκτη και τελευταία συνάντηση του παραπάνω προγράμματος. Αυτή είχε ως σκοπό την ενημέρωση των ανωτέρω φορέων όσον αφορά τα συνολικά αποτελέσματα των τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013. ..............

Προθεσμία μέχρι 20 Φεβρουαρίου για τα λογιστικά βιβλία αγροτών

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε χθες στο twitter ο Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης. H αναμενόμενη εγκύκλιος θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη 14 Ιανουαρίου, ωστόσο οι Δ.Ο.Υ. –όπως διευκρίνισε o κ. Θεοχάρης- έχουν ενημερωθεί σχετικά με το θέμα.
Ο κ. Θεοχάρης δεν αποσαφήνισε αν με την ίδια εγκύκλιο θα δίνονται απαντήσεις στα ουκ ολίγα "θολά" σημεία που αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, όπως π.χ. τις δαπάνες που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα έξοδα,. Τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους που έχουν δικαιώματα κλπ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι πιθανό.Υπενθυμίζεται ότι βάσει της προηγούμενης εγκυκλίου Θεοχάρη, από την υποχρέωση τηρήσεως βιβλίων και εκδόσεως στοιχείων απαλλάσσονται μόνον ...................

14 Ιανουαρίου 2014

Α. Σεφέκος: Βελτίωση στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες

Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του νοσοκομείου, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, δίδει στους πολίτες της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Θάρρος της Καλαμάτας, ο νέος αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Άγγελος Σεφέκος.
Ο 32χρονος γιατρός ορκίστηκε αναπληρωτής διοικητής από το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Κατσίβελα, στις 17 Δεκεμβρίου. Από την ίδια μέρα κιόλας, μετά τη συνεργασία που είχαν σχετικά με το σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, καθώς και την ενημέρωση που του παρασχέθηκε σε θέματα του νοσοκομείου, παρουσιάστηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα και ξεκίνησε το έργο του!..................

Νίκος Σταμπολίδης: Τα μουσεία πρέπει να είναι τα σχολεία της κοινωνίας

Δεν αρκεί ένας δάσκαλος να ξέρει το αντικείμενό του. Οποιοσδήποτε ευφυής θα μπορούσε να κάνει αυτήν τη δουλειά. Για μένα, ο πραγματικός δάσκαλος είναι αυτός που σε κρατά από το χέρι για να σου δείξει έναν δρόμο με το έμπρακτο παράδειγμά του

Μια προστατευμένη αυλή από τους ανέμους και τον ήλιο, πεντακάθαρη και νοικοκυρεμένη. Με δένδρα, μαγευτικές ευωδιές λουλουδιών και απόλυτη γαλήνη. Με ρωμαλέους τοίχους που ξανακτίστηκαν από τα παλαιά οικοδομικά υλικά. Η μονή της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο είναι ένα μικρό θαύμα, από αυτά που συναντά κανείς στην Κρήτη. Από τα παλαιότερα γυναικεία μοναστήρια του νησιού, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους στην επανάσταση του 1866. Και ξαναφτιάχτηκε χάρις στο πείσμα του μακαριστού μητροπολίτη Θεόδωρου Τζεδάκη το 1989. Ενας σωρός ερειπίων έγινε ένα από τα πιο όμορφα μοναστηριακά συγκροτήματα, το οποίο, μάλιστα, βραβεύτηκε από την Europa Nostra για την υποδειγματική αποκατάσταση...............

Ενα ακόμη παράδοξο με το ελαιόλαδο και την αγορά

Η πληροφορία οπωσδήποτε εντυπωσιακή: Καταστηματάρχης στις Βρυξέλλες διαθέτει λάδι σε βαρέλι με κάνουλα που γεμίζει λάδι μπουκαλάκια των 100 ml στην τιμή των 2,8 ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι με τους κατάλληλους υπολογισμούς το εν λόγω ελαιόλαδο που παρουσιάζεται ως "κρητικό έξτρα παρθένο" πωλείται προς 28 ευρώ το λίτρο. Μπορούμε να αντιπαρέλθουμε ζητήματα που γράφτηκαν και αναφέρονταν στη νομιμότητα μιας τέτοιας εμπορικής πράξης καθώς απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ή και τα ερωτηματικά αν πράγματι είναι "κρητικό" και έξτρα παρθένο. Αυτά αφορούν τις ελεγκτικές αρχές, αλλά εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι η τιμή του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που.....................

13 Ιανουαρίου 2014

Η Ιδέα της Πολιτικής Ισότητας στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη

Η Ιδέα της πολιτικής ισότητας μέσα από το πρίσμα του ρελατιβισμού και της σοφιστικής αντίστιξης ανάμεσα στη φύση και το νόμο.
Μέσα από τους προβληματισμούς του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και με βάση τις ιστορικές μας γνώσεις μπορούμε να ανασυνθέσουμε και να κατανοήσουμε την έννοια της πόλης , έτσι όπως αναπτύχθηκε κατά την αρχαϊκή εποχή στον ελληνικό χώρο.
Η ανάγκη προστασίας από τα άγρια ζώα και το ένστικτο επιβίωσης οδήγησε τους ανθρώπους στους πρώτους κοινωνικούς σχηματισμούς. Τα πρώτα κοινωνικά μορφώματα ήταν οι οικογένειες , οι οποίες συγκροτήθηκαν χάριν της αναπαραγωγής του είδους 1, είχαν διάρκεια λόγω ανατροφής και συντήρησης και ικανοποιούσαν τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου.....................

Κατά την πενταετία της ύφεσης στη Μεσσηνία: 3.896 τα "λουκέτα" 4.838 τα "εγκαίνια"

Κατά την πενταετία της ύφεσης 2008-2013 στη Μεσσηνία έβαλαν λουκέτο 3.896 επιχειρήσεις, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν 4.838 νέες επιχειρήσεις.
Οπως δείχνει η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πολλοί πολίτες αναζητώντας διέξοδο από την ύφεση ιδρύουν επιχειρήσεις, αλλά κάποιες από αυτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και αναγκάζονται να κλείσουν. Παράλληλα κλείνουν και παλιές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επιβιώσουν στο ασφυξιογόνο περιβάλλον της ύφεσης.
Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του 2013, σύμφωνα με τα οποία έβαλαν λουκέτο 726 επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα δημιουργήθηκαν 643 νέες. Το 2012 είχαν κλείσει 757 και είχαν ανοίξει 744 επιχειρήσεις............

Παρουσίαση της Μεσσηνίας με εικόνες και πολύ χιούμορ!!


12 Ιανουαρίου 2014

Ισοπαλία στην Καλλιθέα.

Ο Μιλτιάδης σήμερα, στα πλαίσια της 14ης αγωνιστικής ήρθε ισόπαλος  2-2 με τον ΠΑΟ Καλλιθέας στο Γήπεδο της ομώνυμης περιοχής.Αξίζει να σημειωθεί πως οι προηγούμενες τρεις σερί νίκες ''ανέβασαν'' την ομάδα του Κώστα Στυλιανόπουλου στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα.Επόμενος αντίπαλος για την ομάδα του Πύργου είναι ο Απόλλωνας Πεταλιδίου από τον οποίο οι ''μελανόλευκοι'' δεν έχουν καλές αναμνήσεις αφού στον προηγούμενο μεταξύ τους αγώνα ο Μιλτιάδης είχε ηττηθεί με 8-0.
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣΣάββατο18/01/1415:00

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες